Activiteiten voor jong en oud rondom de Jufferswaard in Renkum vanwege Open Monumentendag

aug 27, 2017 No Comments by

De Jufferswaard in Renkum. Een prachtig natuurgebied langs de Nederrijn in Renkum met nog overblijfselen van een steenfabriek.  Kom op 9 en 10 september gezellig kijken daar want dan is het Open Monumentendag. Er is een prachtig programma samengesteld door Het Renkums Open Monumentendag Comité (vertegenwoordigers van het Historisch Genootschap Redichem, de Vereniging Vijf Dorpen in ’t Groen, IVN en de Stichting Renkums Beekdal).

De burgemeester van gemeente Renkum, Agnes Schaap, opent de activiteiten op zaterdag 9 september om 11.00 uur. Het programma omvat en groot aantal activiteiten waaronder rondleidingen, presentaties van kunst, video’s en foto’s en presentatie van twee nieuwe boeken over de Jufferswaard. Ook voor kinderen zijn er allerlei leuke activiteiten!
De eigenaar van de Jufferswaard, Staatsbosbeheer, wil een peiling houden onder de bezoekers  om te weten te komen welk draagvlak er is voor ontwikkelingen rondom de Steenfabriekruïne en de Jufferswaard.

 • Locatie: Bij de steenovenruïnes in de Jufferswaard, bij de Veerweg te Renkum
 • Op 9 en 10 september gratis toegankelijk: 11.00–17.00 uur

 Pogramma

11:00 uur: Officiële opening door  mw. A. Schaap, burgemeester van Renkum.

 • Lied uit het boek: “Bivakkeertocht Renkum 1942”, door een dochter van één van de schrijfsters.
 • Jufferswaardlied, speciaal geschreven voor de Open Monumentendagen en gezongen door Kees van der Does o.b.v. Aart v.d. Berg.

Lancering van 2 nieuwe boeken over de Jufferswaard:

 • Lancering boek: “Bivakkeertocht Renkum 1942”, een dubbeldagboek geschreven door twee Zwolse meisjes van 15 en 17 jaar, op vakantie op de steenfabriek Jufferswaard.
 • Lancering boek: “Pilo: feiten en verhalen”, historische studie aangevuld met opgetekende mondelinge geschiedenis-verhalen.

12:00 – 17:00 uur doorlopende programmaonderdelen

 1. Video en fotopresentaties
  – Foto’s van de Jufferswaard van diverse topfotografen.
  – Video’s van de baksteenindustrie (gedigitaliseerde oude films).

  Steenovenruïne Jufferswaard. Foto Hans Braakhuis 2017

 2.  Kunstactiviteiten
  – Expositie en demonstratie van Jufferswaardse kunst door o.a.: Albert Zieck, Ans van der Zweep en Wally Huibrechts.
  – Gedichten van Mieke Mintjes.
 3. Kinderactiviteiten
  – Stenen versieren die de organisatie op een later moment zal laten afbakken in samenwerking met steenfabriek Zilverschoon, aan de andere kant van de Nederrijn. De afgebakken stenen zijn dan bij ons in Renkum af te halen.
  – Beverspoor, een speurtocht naar beversporen in het gebied, o.l.v. vrijwilligers van het Renkums Beekdag
 4. Wandelingen door de Jufferswaard:

Schoorsteen in de natuur, Jufferswaard. Foto Karel Noy 2015

Zaterdag 9 september

 • natuurwandeling met IVN gidsen
 • steenovenwandeling
 • vogelwandeling met IVN gidsen
 • 14 u  –  16 u        fotografiewandeling
 • 20 u  –  21.30 u   vleermuiswandeling met IVN gids

Zondag 10 september

 • natuurwandeling met IVN gidsen
 • steenovenwandeling
 • 14 u  –  15.30 u   fotografiewandeling
 • vogelwandeling met IVN gids
 • natuurwandeling  met IVN gidsen

Op de locatie is er een informatiebord met de tijden en verzamelplek.
Als er veel belangstellenden zijn kunnen er meer natuur- en steenovenwandelingen worden gedaan.

 

Schoorsteen Vlamoven Jufferswaard. Foto Karel Noy 2015

Overige

 • Bezoek aan het Smalspoormuseum, net aan de andere kant van de Nederrijn. Te bereiken via het Renkumse veer.
 • Boottocht met de Blauwe Bever vanaf de Blauwe Kamer (Wageningen, P nabij Opheusdense veer), naar de Jufferswaard in Renkum, op zaterdag vertrek om 11:00 uur vanaf de Blauwe Kamer en rond 12:00 uur aankomst bij de Jufferswaard met aldaar een keuze uit een steenoven- of een natuur-wandeling. Aanmelden en reserveren hiervoor bij de Blauwe Bever. De Blauwe Bever vertrekt weer om 13:45 uur.
 • Er is een ijscokar van de Renkumse ijssalon La Cosina.

 

 

 

 

Achtergrondinformatie

De Open Monumentendagen in de Jufferswaard zijn georganiseerd door het Renkums Open Monumentendag Comité om aandacht te vragen voor de toekomst van de steenovenruïnes en van dit prachtige natuurgebied zelf, dat eigendom is van Staatsbosbeheer. Iedereen is welkom voor twee dagen gratis feestelijke activiteiten, ook kinderen.

Hoewel geen officieel monument vertegenwoordigen de ruïnes een belangrijk cultureel erfgoed van Renkum. De (groot)ouders van veel Renkumers hebben gewerkt in de steenfabrieken, en veel huidige Renkumers en Heelsumers hebben gespeeld of gefeest in of bij de ruïnes of aan de rivieroevers of hebben geschaatst op de plas. Tegenwoordig is de Jufferswaard een belangrijk wandel- en recreatiegebied: het geeft toegang tot de rivier en de Noordberg en het heeft zich de laatste twintig jaar ontwikkeld tot een aantrekkelijk natuurgebied. In 2015 is de monding van Heelsumse beek grotendeels verlegd en de beek stroomt nu midden door de Jufferswaard naar de oude stoep van het Renkumse veer, verborgen achter de Parenco.

Maar hoe ziet de toekomst voor deze ruïnes en het gebruik van de Jufferswaard er uit? Hoe moet het onderhoud van de paden in de Jufferswaard er uit zien? Deze en dergelijke vragen zullen worden opgepakt door een nieuwe vrijwilligersgroep. Deze groep gaat tijdens de Open Monumentendagen van start. In samenwerking met de Stichting Renkums Beekdal en Staatsbosbeheer gaat deze groep werken aan studies en plannen voor de ruïnes en de natuur van de Jufferswaard. En helpen bij het schoonhouden!

De opening zal plaats vinden op zaterdag 9 september om 11.00 uur, en zal worden verricht door de burgemeester van Renkum, Agnes Schaap. Het programma omvat en groot aantal activiteiten waaronder rondleidingen, presentaties van kunst, video’s en foto’s en van twee nieuwe boeken over de Jufferswaard. Ook voor kinderen zijn er allerlei leuke activiteiten.

Een groot aantal organisaties, waaronder de gemeente Renkum en Staatsbosbeheer, werkt mee aan de organisatie en/of ondersteunt het organisatiecomité.

Voor meer informatie over deze Open Monumentendagen, en over het uitgebreide programma zie: www.genootschapredichem.nl .

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

NIEUWS

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Activiteiten voor jong en oud rondom de Jufferswaard in Renkum vanwege Open Monumentendag”

Leave a Reply