PROGRAMMA “RENKUM AIRBORNE” 16 & 17 september 2016

sep 01, 2016 No Comments by

Een indrukwekkend tweedaags herdenkingsevenement in Renkum

RA16_Header_Facebook

Op 16 en 17 september 2016 vindt de vierde editie plaats van Renkum Airborne. Dit indrukwekkende evenement gaat zich wederom afspelen op de originele dropzone DZ-X, de plek waar de eerste luchtlandingen plaatsvonden die Operation Market Garden inluidden in 1944. Diverse luchtlandingen van de Pathfinder Group Europe zijn deze dag mee te beleven. Een indrukwekkend tafereel, waarbij in kleding passend bij die tijd, veteranen en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog symbolisch herdacht worden door met ronde bollen te landen op deze historische plek.

Daarnaast vindt een groot aantal andere grondactiviteiten plaats met als thema “oorlog en vrede, toen en nu”. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse re-enactment displays over de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn er spectaculaire luchtshows van de Warbirds, enorme, op afstand bestuurbare schaalmodellen van gevechtsvliegtuigen. En geeft de Luchtmobiele Brigade demonstraties.

Online programmaboekje

Kijk voor het volledige programma hieronder.

Locatie: Renkumse Heide bij Eethuys Airborne, kruising Bennekomseweg en Telefoonweg in Renkum
Datum: vrijdag 16 en zaterdag 17 september 2016
Tijd: vrijdag 16 september: 14:00 uur – 20:00 uur (Renkumse Heide, Dropzone X)

zaterdag 17 september 10:00 uur – 14:00 uur (Renkumse Heide, Dropzone X)

(aansluitend vertrekt Keep Them Rolling, de jaarlijks terugkerende optocht van historische voertuigen, van de Telefoonweg in de richting van het Airborne Museum in Oosterbeek, waar zij weer een display zullen vormen).

 

Renkumse heide, Dropzone-X, vrijdag 16 september, 14:00 uur – 20:00 uur

 • 14:00 – 20:00 uur  Meerdere Luchtlandingen door Pathfinder Group Europe

Re-enacting veteranen van de Pathfinder Group Europe voeren deze dag meerdere luchtlandingen uit. De parachutisten landen op Dropzone-X, direct grenzend aan het displayterrein. Vanaf de terrassen van onder meer vlagEethuys Airborne heb je een spectaculair uitzicht op deze indrukwekkende luchtherdenking. De parachutisten komen na afloop terug naar de DZ-X om met bezoekers te praten en te vertellen waarom het zo belangrijk voor hen is om deze herdenking uit te voeren. Een groot aantal van hen blijft in tenten overnachten op de dropzone. Wil jij ook onze veteranen en oorlogsslachtoffers op deze bijzondere manier eren en een sprong maken? Dat kan. Stuur een e-mail naar info@renkumleeft.nl en wij zorgen dat je aanmelding op de juiste plek terecht komt.

 • De Engelse modelvliegclub Warbirds

Warbirds zijn op afstand bestuurbare gevechtsvliegtuigen op schaal. Ze zijn ongeveer eentiende van de ware grootte, dus behoorlijk indrukwekkend. Er zullen drie gecertificeerde piloten zijn die de vliegtuigen besturen. In totaal 20 vliegtuigen zullen te zien zijn op het “Warbirds” veld, zowel statisch als vliegend. De grotwarbirdse Grass Hopper zal weer vliegen en dit jaar showen ze een nieuwe typhoon warbird. De vliegtuigen hebben een spanwijdte tot wel 5 meter! De piloten laten ook drones vliegen boven de Dropzone, wat zorgt voor bijzondere opnames.

 • Re-enactment displays

Diverse displays van verschillende re-enactmentgroepen tonen hoe het leven was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, met name op Jeephet slagveld. Kijk binnen in een EHBO-tent en zie hoe de soldaten in die tijd hun gewonden moesten verplegen. Bekijk de vele historische voertuigen, waaronder zelfs een tank – wie weet mag je er wel even op klimmen! Stel vragen aan de deelnemers en kom zo alles te weten over de mens in de Tweede Wereldoorlog.

 • Pipes and Drums

Wat is een dropping zonder doedelzakken? Net als toen, zal de dropping begeleid worden door doedelzakspelers.

Pipes

 • Klimtoren Natres

De Nationale Reserve is aanwezig om te laten zien wat oorlog en vrede betekent in het hier en nu. Test je klimvaardigheden in een metershoge klimtoren.

 • klimSchietcontainer Luchtmobiele Brigade

Bij een afvaardiging van de Luchtmobiele kun je onder professionele begeleiding je schietvaardigheden testen in een veilige, afgesloten omgeving.

 • Politiehondendemonstratie

De politie is actief op het gebied van vrede en veiligheid waar burgers het meest mee te maken hebben. Politiehonden zijn daarbij een onmisbaar element. Om de burger meer te betrekken bij het hedendaagse politiewerk, zal een team hondengeleiders een demonstratie geven van hun werkzaamheden.

Renkumse heide, Dropzone-X, zaterdag 17 september, 10:00 uur – 14:00 uur

 • 10:00 uur – 14:00 uur   De Engelse modelvliegclub Warbirds

Warbirds zijn op afstand bestuurbare gevechtsvliegtuigen op schaal. Ze zijn ongeveer eentiende van de ware grootte, dus behoorlijk indrukwekkend. Er zullen drie gecertificeerde piloten zijn die de vliegtuigen besturen.

In totaal 20 vliegtuigen zullen te zien zijn op het “Warbirds” veld, zowel statisch als vliegend. De grote Grass Hopper zal weer vliegen en dit jaar showen ze een nieuwe typhoon warbird. De vliegtuigen hebben een spanwijdte tot wel 5 meter! De piloten laten ook drones vliegen boven de Dropzone, wat zorgt voor bijzondere opnames.

 • Re-enactment displays

Diverse displays van verschillende re-enactmentgroepen tonen hoe het leven was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, met name op het slagveld. Kijk binnen in een EHBO-tent en zie hoe de soldaten in die tijd hun gewonden moesten verplegen. Bekijk de vele historische voertuigen, waaronder zelfs een tank – wie weet mag je er wel even op klimmen! Stel vragen aan de deelnemers en kom zo alles te weten over de mens in de Tweede Wereldoorlog.

 • 13:30 uur  Afsluiting Renkum Airborne 2016

Een spectaculaire luchtshow van de Warbirds luidt het einde in van Renkum Airborne 2016. Begeleid door een fanfareorkest sluiten we dit bijzondere evenement rond 13:45 uur af.

 • 14:00 uur   Aanvullend programma Airborne Battle Wheels Oosterbeek: Race To The Bridge

Zoals ieder jaar stelt de onafhankelijke organisatie Airborne Battle Wheels Oosterbeek (ABWO) zich ook deze zaterdag vanaf 12:00 uur met vele tientallen historische Britse voertuigen op langs de Telefoonweg. Om 14:00 uur vertrekken zij in colonne naar de John Frostbrug in Arnhem. Vandaar vertrekken zij naar het Airborne Museum in Oosterbeek, waar de voertuigen worden opgesteld voor een “static show”.

 

 

Bewaren

Bewaren

EVENEMENTEN, NIEUWS, RENKUM AIRBORNE

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “PROGRAMMA “RENKUM AIRBORNE” 16 & 17 september 2016”

Leave a Reply