Help, de politici kruipen uit hun holen

jan 31, 2014 No Comments by

Kees_Jansendoor Kees Jansen

Ik zag een foto op Facebook van twee kandidaat-gemeenteraadsleden. Ze waren bij de carnavalsvereniging, verkleed als politici. Ik wist niet dat het zulke feestneuzen waren.

De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan, plaatselijke politici kruipen weer uit hun holen. Tijd om goed op te letten, want als gemeenteraadsleden opvallend vaak naar u toe komen, is er wat aan de hand. Ze moeten iets. Aandacht, rood gekleurde rondjes op het stembiljet en uiteindelijk zetels. Macht dus. En sommigen willen vooral een betaalde hobby. Geloof mij nou maar, want ik heb als dagbladverslaggever een kwart eeuw in alle uithoeken van ons land honderden avonden besteed aan het volgen van de Plaatselijke Politiek. Ik werd er voor betaald, dat scheelt. Anders had ik me behoorlijk bekocht gevoeld, want het was vaak niet al te best wat ik daar hoorde en meemaakte.

Ik heb ook al een paar gemeenteraadsverkiezingen als verslaggever meegemaakt. En de maanden daarvoor steeds hetzelfde: politici op de markt, politici aan huis, politici met rozen, politici hier, politici daar. Een maand voor de vorige verkiezingen zat ik bij een vergadering van het dorpsplatform Doorwerth. Normaal zitten vertegenwoordigers van dat orgaan elkaar een beetje aan te staren, ditmaal was de publieke tribune in het dorpshuis gevuld met politici. Die hadden ineens een enorme interesse in wat er speelde. Maar hoewel ze anders beweren, kom je ze na de verkiezingen bijna nooit meer tegen. Ik zeg niet dat de gemeenteraadsleden er alleen voor zichzelf, voor het geld of voor de macht zitten, maar ze doen –behalve in aanloop naar de verkiezingen- er wel alles aan om je dat te laten geloven.

Zo hebben we bijvoorbeeld Hans Hageman, een politieke vluchteling die liefdevol is opgevangen door de VVD-fractie. VVD’ers die asielzoekers een warme ontvangst bieden, waar vind je dat nog? Hans Hageman zal al in de raad toen er nog een burgemeester met een dubbele achternaam heerste en het Renkumse college van B en W nog op een podium zat. Hij begon met Gemeentebelangen, stapte daar acht jaar geleden een dag na de verkiezingen uit toen hij zijn zinnetje niet kreeg en sloot zich aan bij de VVD.

Omdat Hageman de gemiddelde leeftijd van de kandidaten flink omlaag bracht –kun je nagaan- kwam hij ook op een verkiesbare plaats te staan en opnieuw in de raad terecht. Maar omdat ook VVD’ers binnen hun partij ook weleens hun zinnetje niet krijgen, stapten ze onlangs en masse uit de fractie en richtten meteen de fractie Renkum Zelfstandig en Sociaal op. En u raadt het al: die doet mee aan de verkiezingen. De Renkum Bastards werden ze al gauw gniffelend genoemd. Maar ze doen het niet voor het pluche hè. Oh ja, en Hageman is er weer bij. Lekker geloofwaardig.

Dus let op: als u nietsvermoedend op de markt loopt of in de polonaise plotseling de schouder van een kandidaat-gemeenteraadslid vast heeft: niet schrikken. Na 19 maart is het weer voorbij en zie je ze niet meer.

Meer columns van Kees Jansen: www.lijn17.nl

RENKUM SCHRIJFT

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Help, de politici kruipen uit hun holen”

Leave a Reply