Kunst tijdens Renkum Proeft

jun 17, 2013 No Comments by

Oude tijden herleven tijdens de jaarlijkse tentoonstelling “Pictura Veluvensis herleeft in Renkum”,  georganiseerd door galerie Bregman, waar het publiek schilderijen kan bewonderen van kunstenaars van de Veluwezoom. De tentoonstelling wordt aangevuld met binnen- en buitenlandse kunstwerken uit de bloeiperiode rond 1900.  Een impressie van deze tentoonstelling – plus werken van hedendaagse kunstenaars als Eef van Brakel, Albert Ziëck, e.a. –  is te zien tijdens het evenement Renkum Proeft  dat gehouden wordt in de Dorpsstraat.

De Haagse kunstschilder Théopihle de Bock vestigde zich in 1895 in Renkum. De Bock was op diverse vlakken actief. Zo was hij in 1901 een van de oprichters van het VVV te Renkum. Een jaar later richtte hij, samen met onder andere M. Logeman,  de kunstvereniging Pictura Veluvensis op. Deze bestond van 1902 tot 1935 en had als doel de belangstelling voor de kunst bevorderen en de samenwerking van de in Renkum en Heelsum wonende kunstenaars stimuleren.

De belangrijkste activiteit van Pictura Veluvensis was de jaarlijkse tentoonstelling van werk van leden en genodigde kunstenaars, vaak zo’n honderd werken groot. Het dienen van de kunst voerde de boventoon, de materiële kant was minder belangrijk.

Renkumse School
Al snel verzamelde zich allerlei landschapschilders rondom De Bock en ontstond er, zoals eerder in Oosterbeek, een kunstenaarskolonie met bekende namen als bijvoorbeeld Xeno Münninghoff en Barend Ferwerda, Antoon Markus en Cornelis Kuypers. De kunstenaars hadden hun domein in een groot “Atelier” dat op de Bellevue gebouwd was. (Opdrachtgever tot de bouw was mevrouw Le Maître – Buse ) het gebouw bestond uit diverse vertrekken, waar tientallen en soms zelfs honderden kunstschilders met hun leerlingen werkten. Jonge kunstenaars ondergingen de invloed van o.a. Théophile de Bock. Er wordt wel gesproken van een Renkumse School.

Bronnen:
– De kunstenaarsver. Pictura Veluvensis en haar schilders, auteur Marten Bol, uitgever Leida Wageningen
– Groen was mijn dorp, auteur Wes Beekhuizen, uitgever Gijsbers en van Loon Arnhem.

De expositie van Galerie Bregman tijdens Renkum Proeft is vrijdag 28 juni van 17.00 uur tot 20.00 uur te vinden tegenover restaurant Oude Post. Het geheel wordt muzikaal omlijst.

 

 

 

NIEUWS

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Kunst tijdens Renkum Proeft”

Leave a Reply