Openluchtexpositie “Renkum Eert zijn oude Meesters” 2017

Renkum heeft veel te bieden. Natuurschoon, een rijke papierhistorie, de Nederrijn stroomt vlak langs het dorp, het Renkumse Veer vaart tussen Renkum en Heteren heen en weer en oorlogsherinneringen houden de Slag om Arnhem levend. Fietsers zijn te gast in de gevarieerde Dorpsstraat. Op het Dorpsplein is het tijd voor een korte rustpauze. Maar er is meer. Laat je deze zomer van mei tot oktober (weer) verrassen door de openluchtexpositie ‘Renkum eert zijn oude meesters’, en snuif bij een bezoek aan het dorp Renkum en de bosrijke omgeving heuse kunsthistorie op. Hoe? In de Dorpsstraat en omgeving zijn levensgrote schilderijen van Renkumse kunstschilders te bewonderen.


Renkum centrum | mei – september 2017

Opening

renkumeertlogo

De openluchtexpositie wordt op 20 mei 2017 om 13.00ur tijdens de kunstmarkt in Renkum Centrum geopend.
Wij zijn erg blij dat de kersverse burgemeester Agnes Schaap de opening wil verrichten. Tijdens de receptie na haar beëdiging op 12 mei hebben we haar gevraagd en zei ze direct volmondig ja. Een mooie gelegenheid voor haar om het dorp Renkum te leren kennen en voor de inwoners om hun nieuwe burgemeester te ontmoeten.

Plaats van handeling is het Dorpsplein in Renkum Centrum.

 

Geniet ook van de Renkumse kunst en breng een bezoek aan het ‘schilderachtige’ dorp

De expositie

De schilderijenroute 2017

Welke schilderijen zijn er te zien?

Dorpsstraat Renkum
1        Renkumse beek | Theophile de Bock, (1851-1904)
2        Bosgezicht | Elisabeth Roest van Limburg, (1888-1967)
3        Oude kerk te Renkum | Xeno Münninghoff (1873-1944)
4        Riviergezicht | Anton Markus (1870-1955)
5        Gezicht op Renkum | Xeno Münninghoff (1873-1944)
6        Aan de Heelsumse Beek | Bernard Janssen (1874- 1969)
7        Kerkje te Heelsum | Derk Wiggers, (1866-1933)
8        Rivier met boot | Cornelis Kuypers (1864-1932)
9        Bruggetje bij Everwijnsgoed | Andries Verleur (1876-1953)
10      Koeien in de beek onder knotwilgen | Hendrikus Alexander van Ingen ( 1846-1920)
11       Bosgezicht |Theophile de Bock, (1851-1904)
12       Herders met vee | Hendrikus Alexander van Ingen ( 1846-1920)

Huis van Renkum, Europalaan Renkum
13       Huis op de Bellevue | Cornelis Kuypers (1864-1932)

Restaurant Campman, Hartensweg Renkum
14       De aardappelrooiers | Xeno Münninghoff (1873-1944)

Restaurant De Beken, Nieuw Keijenbergseweg Renkum
15       Huis op de Noordberg |Charles Dankmeijer (1861-1923) [binnen]

Informatiecentrum Renkums Beekdal
16       Beuken aan de Molenbeek | Cornelis Kuypers (1864-1932)

Hotel Klein Zwitserland, Klein Zwitserlandlaan Heelsum
17       Zomer in Renkum | Xeno Münninghoff (1873-1944)

Restaurant Adriano, Oude Oosterbeekseweg Heveadorp
18       Rivierenlandschap |Ben van Londen (1907-1987)

Download de Flyer Renkum Eert 2017 (pdf). De folder is wijd verspreid in de omgeving bij hotels, campings en restaurants en winkeliers. Er is ook een speciale app

Renkum eert zijn oude meesters is mede mogelijk gemaakt door:

  • De gemeente Renkum, de Van Deventerstichting, ondernemersvereniging Renkum Centrum
  • Restaurant Campman, hotel de Bilderberg, Hotel Klein Zwitserland, Restaurant Adriano, Restaurant Oude Post, Restaurant de Beken, Informatiecentrum Renkums Beekdal
  • Een kunstcommissie met de initiators Kees van Dongen en Hans Bregman (Galerie Bregman) en de heren Dick van Veelen en Johan Grooten van Museum Veluwezoom hebben een selectie gemaakt van de schilderijen uit Galerie Bregman en Museum Veluwezoom. Ook de heer Gerard Overkamp heeft een schilderij uit privécollectie ter beschikking gesteld.
  • Plus Pansier, aannemingsbedrijf H. van den Born b.v. en Dirk Dorrestijn van het gelijknamige landbouwbedrijf hebben gratis ruimte en materialen beschikbaar gesteld.
  • De tekstbordjes op de schilderijen zijn vertaald door mevr. Bregman jr( Duits), Gea Bosman (Engels) en Lifeng Mo van Het Smulhoekje(Chinees)
  • Helpende handjes van Cor Janssen, Aart Snapper, Maarten Clous, Rico Heufkens, Jeroen van Woudenberg.
  • De speciale app is ontworpen door David Brand, Gemeente Renkum

ACHTERGRONDINFORMATIE

KOLONIE

De kern Renkum kent een verrassende kunsthistorie. Aan het begin van de twintigste eeuw ontwikkelt het dorp Renkum zich tot een ware kunstenaarskolonie. Het dorp kent in die tijd nog vele pittoreske boerderijen en akkers, ligt aantrekkelijk aan de rivier de Rijn met uiterwaarden, en is omringd door dichte bossen, vergezichten en heidevelden. Bovendien is Renkum verrijkt met beken en sprengen. Dat inspireert kunstschilders.

PICTURA VELUVENSIS

Steeds meer schilders vestigen daarom zich in Renkum. Overal in het dorp zie je altijd wel ergens ateliers of schilder- en werkruimtes in of bij woningen ontstaan. In het topjaar 1910 zijn 144 werkende en 70 kunstlievende leden bij de inmiddels opgerichte kunstvereniging Pictura Veluvensis aangesloten. Er volgen succesvolle exposities en de creativiteit spat er in Renkum van af. Veel straten in het dorp zijn daarna vernoemd naar succesvolle kunstschilders. Denk daarbij aan straten als Barend Ferwerdastraat, Théophile de Bockweg, Dankmeijerweg en de Van Ingenweg.

THÉOPHILE DE BOCK

De kiem voor de ontwikkeling van Renkum als kunstenaarskolonie wordt gelegd als Théophile de Bock in Renkum komt wonen. Deze uit Den Haag afkomstige kunstenaar is al langer bekend met deze streek. Op het einde van de jaren tachtig van de negentiende eeuw werkt hij vanuit de Oranjerie van Kasteel Doorwerth, zijn ‘zomerresidentie’. De Bock weet door zijn charismatische uitstraling veel kunstenaars en kunstliefhebbers om zich heen te verzamelen. In een koetshuis behorend bij Villa Anna aan de Nieuweweg, trekt hij met zijn grote antiekverzameling veel kunstverzamelaars aan. Ook Sieger Baukema, Cornelis, Piet van Walcheren en Derk Wiggers behoren tot de kring van De Bock.

Ook na de oorlog brengt Renkum kunstenaars voort. Onder andere de in Renkum geboren beeldhouwers Jits Bakker en Johan Karsch.

 INITIATORS

HANS BREGMAN

Hans BregmanEen van de grote aanjagers van deze unieke expositie is galeriehouder Hans Bregman uit Renkum. ‘Ik ben al decennialang vereerder van de Veluwezoomschilders, waar de Renkumse kunstschilders deel van uitmaken. Al dertig jaar organiseer ik exposities.’ Achter ‘Renkum eert zijn oude meesters’ zit een plan op lange termijn. ‘Deze open- luchttentoonstelling laat een greep zien van tien topwerken, afkomstig van particulieren, mijn galerie en Museum Veluwezoom. Dat gaan we elk jaar opnieuw doen, en verbinden er dan een thema aan vast zoals landschap, water of luchten. De expositie heeft dus een blijvend karakter.’ Aan de schilderijen hangen informatieteksten in meerdere talen (Nederlands, Engels, Duits, Mandarijn). ‘Steeds meer buitenlandse toeristen, waaronder uit China, bezoeken ons land. Wij spelen daar graag op in, en hopen ook hen hier te verwelkomen, vandaar dat we ook teksten in het Mandarijn aan het publiek aanbieden.’

ALBERT ZIËCK

decozzi-theartofpaintingEen andere Renkumse inwoner speelt ook een grote rol van betekenis rond de expositie en kunstuiting in het algemeen. Niet voor niets is hij een trouwe deelnemer aan de jaarlijkse Kunstroute in de gemeente Renkum: Kunst- en letterschilder Albert Ziëck. ‘Ik heb van het gezicht van alle Renkumse kunstschilders een schilderij gemaakt ter grootte van 1 bij 1.20 meter. Deze schilderijen versterken dus de tien kunstwerken van deze kunstenaars die op canvasdoek in de Dorpsstraat te zien zijn. Zie het als een creatieve aanvulling van mijn hand. Dat doe ik graag want het is fantastisch dat we op deze manier Renkum op de kaart zetten en de kunsthistorie op een bijzondere manier via deze unieke expositie koesteren.’

Foto’s: Gert Budding Persfotografie

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren