Renkum Airborne: herdenken, droppings, terugkeer van veteranen en living history

sep 14, 2017 No Comments by

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 september staat het dorp Renkum weer in het teken van het evenement ‘Renkum Airborne’. Het is ons weer gelukt om, samen met vele vrijwilligers, een zeer divers programma neer te zetten voor jong en oud. Daarbij vallen diverse evenementen samen op de hoek Telefoonweg/Bennekomseweg. Hierdoor is de historische dropzone-x twee dagen lang het toneel van herdenken, droppings, terugkeer van veteranen en living history.

Op de locatie hoek Telefoonweg/Bennekomseweg, de originele dropzone, DZ-X, verrijst een groots opgezet living history basecamp met “Hollywood canteen” (credits hiervoor gaan naar Ed van den Brink). Dit basecamp is te bezoeken tot en met zondagmorgen 17 september.

Miss Lola Lamour

Net als vorige jaren verzorgen de Warbirds uit de UK een spectaculaire luchtshow, zowel

foto: Fred Hageman

op de vrijdag als op de zaterdag. Het publiek kan haar klimkunsten in de klimtoren van de Luchtmobiele Brigade tonen. Ook een rit maken in GMC’s is weer mogelijk. Dit jaar is het programma uitgebreid met o.a. een foto-expositie, jaren ’40 modeshows en vertellingen. Ook is er een boekpresentatie van het recent verschenen oorlogsdagboek “Vlucht uit Renkum”. Op zaterdagavond is er een voor iedereen gratis toegankelijk feest in jaren 40-stijl met optredens van miss Lola Lamour, speciaal hiervoor overgekomen uit de UK.

Opening

foto: Fred Hageman

Zoals elk jaar zijn er de droppings van Re-enacting veteranen van de Pathfinder Parachute Group. Het publiek kan genieten van toepasselijke muziek uit de jaren ‘40-’50, verzorgd door “DJ D-day” en miss Lola Lamour. Marching band Excelsior Renkum voert op zaterdag om 16:00 uur hun winnende show “Airborne” op. De officiële opening van Renkum Airborne is vrijdag 15 september om 13:00 uur. Ook dit jaar kan het publiek vanaf diverse horecaterrassen genieten van het Airborne schouwspel.

Unieke combinatie van diverse evenementen

Vanwege de historische plek en datum vallen er diverse evenementen van verschillende organisaties samen. Naast de activiteiten van Renkum Leeft en de droppings door de Pathfinder Parachute Group (waaronder duosprong met veteraan John Jeffries (95) op de vrijdagochtend), start er zoals gebruikelijk The race to the bridge (georganiseerd door ABWO) zaterdag om 14:00 uur. Dit jaar kan deze tocht van historische voertuigen richting Arnhem live gevolgd worden op een groot scherm op het terrein van Renkum Airborne.

foto: Fred Hageman

Bijzonder dit jaar is dat Glider Pilot veteranen 73 na dato weer landen op de Renkumse Heide! Als het weer het toelaat staat dit voor vrijdagmorgen op de planning. Burgemeester Agnes Schaap heet hen welkom op het Renkum-Airborne-terrein. De organisatie hiervan ligt in handen van een aantal betrokken inwoners in samenwerking met de Pathfinder Parachute Group en de Gelderse Zweefclub. Buiten het programma van Renkum Leeft zijn er dus diverse activiteiten van andere organisaties die, als het weer het toe laat, al vrijdagmorgen om 10.30u starten.

Renkum Leeft is een initiatief van een aantal enthousiaste Renkumers om mensen te verbinden, te mobiliseren en te activeren. Een leuk dorp maak je immers samen, zo is het motto. Kijk voor het gedetailleerde programma op www.renkumleeft.nl.

Bewaren

Bewaren

EVENEMENTEN, NIEUWS, RENKUM AIRBORNE

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Renkum Airborne: herdenken, droppings, terugkeer van veteranen en living history”

Leave a Reply