Openluchtexpositie “Renkum eert zijn oude meesters” 2016


Renkum centrum | mei – september 2016

Opening

renkumeertlogo

Onder het genot van een hapje en een drankje heeft oud-burgemeester Jean Paul Gebben op 21 mei 2016 de unieke openluchtexpositie “Renkum eert zijn oude meesters” geopend.

Renkum Leeft eert daarmee tevens haar oud-burgemeester! Als dank voor alles wat hij voor Renkum Leeft heeft gedaan, en zijn voortdurende steun en enthousiasme voor alles wat we voor Renkum proberen te doen.

jean_paul_gebben

Jean Paul Gebben (foto: Omroep Gelderland)

Op verzoek van Renkum Leeft heeft Albert Zieck een portret van onze oud-burgemeester geschilderd.

 

 

 

 

De expositie

Hoe het begon……

In de zomer van 2015 ontstond bij Kees van Dongen (oud-ondernemer en fervent voorstander van het toeristisch op de kaart zetten van Renkum) en Hans Bregman (galeriehouder in Renkum) het idee voor een openluchtexpositie in het dorp Renkum. Zij vormden een “clubje” waaraan de Renkumse kunstenaars Albert Ziëck en Ans van der Zweep samen met Dick van Veelen en Johan Grooten van Museum Veluwezoom deelnamen. Samen selecteerden zij de doeken en Kees van Dongen bedacht de uitvoering. Met vrijwilligers werden fondsen geworven, teksten bedacht, folders gemaakt en verspreid, de lijsten handgemaakt en de schilderijen in het dorp geplaatst. Voor het plaatsen van de schilderijen is aan de pandeigenaren toestemming gevraagd en de gemeente heeft meegewerkt om diversen palen te plaatsen. Kortom, een leuk dorp maak je samen!

De Voorbereiding

(Klik op de eerste foto om de galerij te bekijken)

HANS BREGMAN

Hans BregmanEen van de grote aanjagers van deze unieke expositie is galeriehouder Hans Bregman uit Renkum. ‘Ik ben al decennialang vereerder van de Veluwezoomschilders, waar de Renkumse kunstschilders deel van uitmaken. Al dertig jaar organiseer ik exposities.’ Achter ‘Renkum eert zijn oude meesters’ zit een plan op lange termijn. ‘Deze open- luchttentoonstelling laat een greep zien van tien topwerken, afkomstig van particulieren, mijn galerie en Museum Veluwezoom. Dat gaan we elk jaar opnieuw doen, en verbinden er dan een thema aan vast zoals landschap, water of luchten. De expositie heeft dus een blijvend karakter.’ Aan de schilderijen hangen informatieteksten in meerdere talen (Nederlands, Engels, Duits, Mandarijn). ‘Steeds meer buitenlandse toeristen, waaronder uit China, bezoeken ons land. Wij spelen daar graag op in, en hopen ook hen hier te verwelkomen, vandaar dat we ook teksten in het Mandarijn aan het publiek aanbieden.’

ALBERT ZIËCK

decozzi-theartofpaintingEen andere Renkumse inwoner speelt ook een grote rol van betekenis rond de expositie en kunstuiting in het algemeen. Niet voor niets is hij een trouwe deelnemer aan de jaarlijkse Kunstroute in de gemeente Renkum: Kunst- en letterschilder Albert Ziëck. ‘Ik heb van het gezicht van alle Renkumse kunstschilders een schilderij gemaakt ter grootte van 1 bij 1.20 meter. Deze schilderijen versterken dus de tien kunstwerken van deze kunstenaars die op canvasdoek in de Dorpsstraat te zien zijn. Zie het als een creatieve aanvulling van mijn hand. Dat doe ik graag want het is fantastisch dat we op deze manier Renkum op de kaart zetten en de kunsthistorie op een bijzondere manier via deze unieke expositie koesteren.’

Foto’s: Gert Budding Persfotografie

Geniet ook van de Renkumse kunst en breng een bezoek aan het ‘schilderachtige’ dorp

De schilderijenroute in de Dorpsstraat Renkum

Welke schilderijen zijn er te zien?

 1. Koeien in de uiterwaarden te Renkum | Hendrikus Alexander van Ingen |
 2. Grazende koeien aan de beek onderaan de Noordberg | Charles Dankmeijer |
 3. Het vishek onderaan de Noordberg in Renkum | Cornelis Kuypers |
 4. Drinkende koe bij de beek in de Jufferswaard |Hendrikus Alexander van Ingen |
 5. Aardappelrooiers |Xeno Münninghoff |
 6. Huis aan de Bellevue te Renkum |Cornelis Kuypers |
 7. Zomerdag in Renkum |Xeno Münninghoff |
 8. Beuken aan de Molenbeek te Renkum |Cornelis Kuypers |
 9. Huis op de Noordberg in Renkum |Charles Dankmeijer |
 10. Boten aan de Rijn |Burchard Paets |
 11. Oude Kerk te Renkum |Xeno Münninghoff |

De schilderijen zijn te vinden tussen de Albert Heijn en de Plus in Renkum.

kaartje

 

 

 

 

 

 

 

 

Download hier de folder. Ook verkrijgbaar bij Lunchroom Luzona, Oude Post en Koffie- en theespeciaalzaak Beleef in de Dorpsstraat in Renkum. De folder is ook wijd verspreid in de omgeving bij hotels, campings en restaurants, winkeliers.

voorkantfolderRenkum eert zijn oude meesters is mede mogelijk gemaakt door:

 • Het kunstproject is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Renkum, de Van Deventerstichting en ondernemersvereniging Renkum Centrum.
 • Een kunstcommissie met de initiators Kees van Dongen en Hans Bregman (Galerie Bregman), kunstenaars Albert Zieck en Ans van der Zweep en de heren Dick van Veelen en Johan Grooten van Museum Veluwezoom hebben een selectie gemaakt van de schilderijen.
 • Plus Pansier, aannemingsbedrijf H. van den Born b.v. en Dirk Dorrestijn van het gelijknamige landbouwbedrijf hebben gratis ruimte en materialen beschikbaar gesteld.
 • Feike Klomp Tekst heeft een belangrijke tekstuele bedrage geleverd aan de folder.
 • De tekstbordjes op de schilderijen zijn vertaald door mevr. Bregman jr (Duits), Gea Bosman (Engels) en Lifeng Mo van Het Smulhoekje (Chinees)
 • Helpende handjes van Cor Janssen, Aart Snapper, Maarten Clous, Rico Heufkens, Jeroen van Woudenberg en Eric Kuijt bij het maken van de lijsten en het plaatsen.
 • Restaurant Oude Post, d’Oude Bloemensmidse, IJssalon La Cosina, Het Vishuis, Plus Pansier, Dennis van der Peppel hebben hun medewerking verleend aan de feestelijke opening.

Verder het hele team van Renkum Leeft bestaande uit Janet Bakker, Peter Snapper, Monique van der Meijde, Kees van Dongen, Richard Veldt, Joyce Janssen, Arthur Bohmer en Paula Kuijt.

 

OPENLUCHTEXPOSITIE RENKUM EERT ZIJN OUDE MEESTERS

Renkum heeft veel te bieden. Natuurschoon, een rijke papierhistorie, de Nederrijn stroomt vlak langs het dorp, het Renkumse Veer vaart tussen Renkum en Heteren heen en weer en oorlogsherinneringen houden de Slag om Arnhem levend. Fietsers zijn te gast in de gevarieerde Dorpsstraat. Op het Dorpsplein is het tijd voor een korte rustpauze. Maar er is meer. Laat je deze zomer van mei tot oktober verrassen door de openluchtexpositie ‘Renkum eert zijn oude meesters’, en snuif bij een bezoek aan het dorp Renkum en de bosrijke omgeving heuse kunsthistorie op. Hoe? In de Dorpsstraat zijn tien levensgrote schilderijen van Renkumse kunstschilders te bewonderen.

KOLONIE

De kern Renkum kent een verrassende kunsthistorie. Aan het begin van de twintigste eeuw ontwikkelt het dorp Renkum zich tot een ware kunstenaarskolonie. Het dorp kent in die tijd nog vele pittoreske boerderijen en akkers, ligt aantrekkelijk aan de rivier de Rijn met uiterwaarden, en is omringd door dichte bossen, vergezichten en heidevelden. Bovendien is Renkum verrijkt met beken en sprengen. Dat inspireert kunstschilders.

PICTURA VELUVENSIS

Steeds meer schilders vestigen daarom zich in Renkum. Overal in het dorp zie je altijd wel ergens ateliers of schilder- en werkruimtes in of bij woningen ontstaan. In het topjaar 1910 zijn 144 werkende en 70 kunstlievende leden bij de inmiddels opgerichte kunstvereniging Pictura Veluvensis aangesloten. Er volgen succesvolle exposities en de creativiteit spat er in Renkum van af. Veel straten in het dorp zijn daarna vernoemd naar succesvolle kunstschilders. Denk daarbij aan straten als Barend Ferwerdastraat, Théophile de Bockweg, Dankmeijerweg en de Van Ingenweg.

THÉOPHILE DE BOCK

De kiem voor de ontwikkeling van Renkum als kunstenaarskolonie wordt gelegd als Théophile de Bock in Renkum komt wonen. Deze uit Den Haag afkomstige kunstenaar is al langer bekend met deze streek. Op het einde van de jaren tachtig van de negentiende eeuw werkt hij vanuit de Oranjerie van Kasteel Doorwerth, zijn ‘zomerresidentie’. De Bock weet door zijn charismatische uitstraling veel kunstenaars en kunstliefhebbers om zich heen te verzamelen. In een koetshuis behorend bij Villa Anna aan de Nieuweweg, trekt hij met zijn grote antiekverzameling veel kunstverzamelaars aan. Ook Sieger Baukema, Cornelis, Piet van Walcheren en Derk Wiggers behoren tot de kring van De Bock.

Ook na de oorlog brengt Renkum kunstenaars voort. Onder andere de in Renkum geboren beeldhouwers Jits Bakker en Johan Karsch.

Bewaren

Bewaren