Renkumers rommelen onderling

apr 11, 2014 1 Comment by

Door Mieke Mintjes

Natuurlijk hoorde ik wel eens wat, maar eigenlijk had ik er nooit zo op gelet. Pas sinds ik gestopt ben met werken en dus meer vrije tijd geniet, ben ik me er in gaan verdiepen. Wat ik allemaal tegenkwam is ongekend. Ik was blij te merken dat het zoveel mogelijk binnen de dorpsgrenzen gehouden wordt en dat mensen in gevoelige liggende gevallen de monden dicht houden. De waarheid mag gezegd;  Renkumers rommelen er onderling heel wat af.

Veelal  begint het op Facebook.  Wie deze site gebruikt kent het wel. Je ziet namen van plaatsgenoten, wordt vriendjes met ze en je ‘liked’  meer en meer. Het is anders en toch vertrouwd. Voor je het weet ben je met dorpsgenoten in een of andere rommelhoek beland. In de huidige tijd, waarin de leiding naar de geldkraan tekenen van verstopping begint te vertonen, nemen de activiteiten in deze hoeken toe. Daar is niks mis mee. Integendeel. Het is een landelijke trend, waar Renkumers toch een eigen draai aan lijken geven.

Naast rommelhoeken zijn er nu ook zoek-,weggeef-, koopjes-, tuin, klus- , ruilhoeken, enzovoort. Het is geweldig om te zien hoe deze dorpse “Marktplaatsjes in het klein” de sociale verbondenheid bevorderen. Overdreven? Echt niet. Er ontstaan transacties die blij maken en acties die stil maken. Hoeveel mensen zijn gelukkig met iets dat voor een luttel bedrag van een plaatsgenoot overgenomen werd. Hoeveel Renkumers zitten er onder andere niet op een goede bureaustoel, die gratis werd aangeboden. Hoeveel kinderen spelen blij met speelgoed waarmee een ander kind was uitgespeeld en hoe vaak werd de vraag naar dat ene missende voetbalplaatjes gehonoreerd.  Zo zijn er talloze prachtige voorbeelden te noemen.

Toegegeven, ik keek eerst met een scheef oog naar het getruttel van bijvoorbeeld de vraag naar gratis (actie)zegeltjes van een supermarkt of het aanbod ervan. Zegeltjes sparen is zó burgerlijk Nederlands. Maar bedacht toen hoe sociaal het is om, wanneer je die gratis gekregen zegels niet spaart of over hebt, deze aan een ander te gunnen. Heel wat gezinnen kregen daardoor toch het zegelboekje vol dat recht gaf op een  gratis doos boodschappen. Een Renkumse riep een actie in het leven om genoemde zegels te sparen voor boodschappenpakketten en deze te schenken aan gezinnen waarbij een extraatje niet in de knip zit. Er was ook iemand die wat boodschappen overhad en deze tas aanbood aan plaatsgenoten met de mededeling dat dezMieke_Mintjese iets uit de tas mochten nemen, maar er ook iets in moesten doen. De tassen gingen van de een naar de ander om goed gevuld hun reis te beëindigen bij gezinnen die ze goed konden gebruiken. Soms zie je er een stukje over in een krant verschijnen. Meestal wordt er over dit soort kleinschalige, maar rakende acties gezwegen.

Hush…hush…de Renkumers rommelen.

Ik ‘like’ ze graag

 

 

 

 

 

 

 

 

RENKUM SCHRIJFT

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet

One Response to “Renkumers rommelen onderling”

  1. Kees Ruyter says:

    Sommige doen ook mee aan LETS Wageningen. LETS is een ruilsysteem waar de leden ook met elkaar kunnen afrekenen in ruilpunten, zodat ze later iets terug kunnen kopen wat van hun gading is. De site is te vinden op http://www.lets-wageningen.nl

Leave a Reply