Veteranen onthullen Airborne Monument tijdens 6e editie van Renkum Airborne 2018

sep 04, 2018 No Comments by

 

 

 

 

 

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 september staat het dorp Renkum weer in het teken van het evenement ‘Renkum Airborne’. Bijzonder moment dit jaar is de onthulling en zegening van een Airborne Herdenkingsmonument aan de rand van dropzone-X. Hiermee krijgt het dorp Renkum haar eerste en enige Airbornemonument. Op de plek waar de slag om Arnhem begon.

Voor de zesde keer organiseert Renkum Leeft samen met vele vrijwilligers het evenement Renkum Airborne. Twee dagen lang staat een grote diversiteit aan activiteiten op het programma, geschikt voor jong en oud. Zo zijn er vliegshows, een living history Basecamp met diverse displays, een Music Canteen, een foto-expositie en een veldmuseum. DJ D–day verzorgt diverse muziekshows en tussendoor kun je videobeelden van activiteiten uit de airborneregio op groot scherm bekijken. Een militariamarkt, rondrit met GMCs, zelf schieten en klimmen, vertellingen en een walk-in bioscoop maken de vrijdag compleet. Daarnaast kun je op zaterdag meedoen met een Paper Wing Contest, LIVE videobeelden van de Race to the Bridge op groot scherm volgen en zijn er optredens Politie Big Band. Een spetterende feestavond in jaren 40-stijl met Huub Peters sluit Renkum Airborne 2018 af. Zoals elk jaar zijn er de droppings van Re-enacting veteranen van de Pathfinder Parachute Group.

Onthulling monument door veteranen Frank Ahleigh en Steve Morgan
Vrijdag om 12.30uur staat er een bijzondere gebeurtenis op het programma. De onthulling en zegening van het Airbornemonument. Het monument is deels gefinancierd door de gemeente Renkum en de A.C. van Deventerstichting, maar een groot bedrag hebben de inwoners van Renkum zelf via Renkum Leeft bij elkaar gebracht met een crowdfundactie. De zegening van het monument wordt door de Prediker van The Royal British Legion Holland Branch, Reverend Canon Geoffrey Allen, uitgevoerd. Het monument zelf wordt onthuld door de veteranen Frank Ashleigh en Steve Morgan. Frank was een gliderpiloot en Steve kwam als parachutist naar beneden tijdens Operatie Market Garden. Beide mannen hebben gevochten tot zij gevangen genomen werden door de Duitsers. De resterende tijd van de oorlog zaten zij in Duitse gevangenkampen onder erbarmelijke omstandigheden. Maar zij hadden het geluk de oorlog te overleven en 21 september het monument op een plek waar zovele van hun kameraden geland zijn, voor hen te onthullen. Beide hebben laten weten zich zeer vereerd te voelen en zich zeer te verheugen op dit mooie moment.

Opening
Renkum Airborne start vrijdag 21 september om 12.30 uur met de onthulling van het monument. Iedereen is welkom bij deze ceremonie en iedereen is welkom om bloemen mee te nemen en op het juiste moment, bij het monument neer te leggen. Hoewel de weersomstandigheden er voor zorgen dat dit nooit van te voren definitief te zeggen is, is de planning dat na de ceremonie, om 13:00 een Dakota overvliegt waaruit para’s van de Pathfinder Group Europe gedropt zullen worden. De activiteiten zijn deels weersafhankelijk en daarom onder voorbehoud.

Volledige programma

EVENEMENTEN, NIEUWS, RENKUM AIRBORNE

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Veteranen onthullen Airborne Monument tijdens 6e editie van Renkum Airborne 2018”

Leave a Reply